September 2024: Reis naar Rotterdam

September was een drukke maand voor de harmonie met als hoogtepunt het optreden in de Nederlandse havenstad Rotterdam.

We begonnen de maand september op 7 september met een optreden voor het buurtfeest van het Brugse Sint-Gilliskwartier. Het was een fijne, zonnige nazomerdag, dus voor de gelegenheid marcheerden we zonder onze rode jassen. Ons optreden bracht ons op alle bekende (en minder bekende) plekken van de wijk, we doorkruisten zelfs enkele parkjes! Op het einde van het optreden maakten we nog de onthulling van een mooie muurschildering mee bij het wijkcentrum.

Lees verder onder de afbeeldingen

De dag na ons optreden in het Sint-Gilliskwartier waren we opnieuw te horen in de straten van Brugge met ons jaarlijkse najaarsconcert op de Markt. Dit jaar speelden we voor een bijzondere gelegenheid: het hele weekend werd gevierd dat Brugge tachtig jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. We pasten ons concertprogramma aan onder de noemer ‘Sounds of Freedom’. Er was gezongen muziek (dank aan Céline Claeys), muziek over vrijheid, enkele bekende Amerikaanse marsen en populaire muziek van ongeveer tachtig jaar geleden, zoals Glenn Miller. Het weer zat behoorlijk mee, dus we mochten spelen voor een talrijk publiek waarvan een groot deel ons van opmarcheren tot de laatste noot van het concert bleef beluisteren.

Lees verder onder de afbeeldingen

“Welkom in Europa jongeuh”

Zaterdag 14 september stond met stip in de agenda’s van veel muzikanten. Eindelijk zouden we de Postharmonie van Rotterdam bezoeken nadat ze ons hadden bezocht in 2018. Die zaterdag vertrok een bus vol muzikanten richting de Nederlandse havenstad om rond de middag aan te komen. We werden hartelijk ontvangen en brachten na de lunch meteen een concert op het Grotekerkplein onder het toeziend oog van het Erasmusbeeld. Daarna luisterden we nog naar het concert van onze Nederlandse collega’s. Aan het einde van hun concert brachten we bovendien nog Europapa en Sweet Caroline met alle muzikanten samen.

Daarna was er nog tijd voor kennismaking tussen beide verenigingen met een leuk stadsspel waarbij we opdrachten mochten vervullen en tegelijk de stad konden verkennen in gemengd Belgisch-Nederlandse teams. Na het spel was er nog een buffet voor alle muzikanten. De toespraken op het einde van de avond verwoorden wat iedereen dacht: het was goed elkaar weer te zien en we hopen het bezoek nog eens te kunnen overdoen in de toekomst. Met enkele Koolkerkse geschenken (ik hoorde flesjes rinkelen) en een gedenkplaatje namen de Koolkerkse muzikanten afscheid. De bus liet al zijn passagiers rond twaalf uur terug uitstappen aan ons vertrouwde repetitielokaal. We brachten ongetwijfeld niet enkel onze instrumenten terug mee van deze unieke uitstap!

Lees verder onder de afbeeldingen

Jeugdmuziekonderwijs

Binnenkort zijn al onze muzieklessen weer begonnen. Vooraleer dat gebeurt is er altijd tijd om langs te gaan op onze lokale lagere scholen. Bert, Dorine, Rune en gastmuzikant Jonas gingen op bezoek in de scholen in Koolkerke en Sint-Jozef om onze vereniging en onze muzieklessen voor te stellen. In De Smalle in Koolkerke mocht de groep bovendien rekenen op versterking van enkele leden van onze groep samenspel!

Onze samenspelklas is intussen, en met veel enthousiasme van onze jongste muzikanten, ook weer met de repetities begonnen. De vraag van de jonge musici om samen muziek te kunnen spelen was zelfs zo groot dat ze toestemming vroegen (en kregen!) om in de zomervakantie aan te sluiten bij de ‘grote’ harmonie. We hopen ook dit jaar weer enkele leuke concertjes te kunnen brengen met onze jeugdgroep.

Ook interesse in ons lesaanbod? Bekijk dan vlug deze pagina!

Lees verder onder de foto‘s

Unieke oude opnames van de harmonie

We vonden enkele oude opnames van de harmonie. In de volgende maanden zullen we de gedigitaliseerde opnames publiceren op onze website! Hier is de tweede cassette met een repetitie en een concert uit 1973 en 1974, elk op een kant van de cassette: