Over Onze Vereniging

Algemene Informatie

Wij zijn een geüniformeerde muziekvereniging die meer dan 80 leden telt en drie entiteiten omvat, namelijk:
– De harmonie (ca. 60 pers.)
– De drumband (ca. 30 pers.)
– Groep samenspel (ca. 15 pers.)

De harmonie treedt op voor diverse gelegenheden zoals:
– Wandelconcerten
– Kioskconcerten
– Het opluisteren van officiële plechtigheden

Het repertoire is erg gevarieerd en bevat onder andere:
– Klassieke muziek
– Popsongs
– Originele drumbandcomposities
– Originele werken voor harmonieorkest
– Filmmuziek
– Marsen

Voor meer informatie en reservaties contacteer:
info@harmoniekoolkerke.be

Het Bestuur

VoorzitterGeert Van Mulders
DirigentChristoph Bonte
Secretaris interne zakenDirk Monte
Secretaris externe zakenFernand Decloedt
PenningmeesterBruno Overbergh
OndervoorzitterBruno Van der Borght
Verantwoordelijke PRDonald Van Zandweghe
Bestuurslid, Contactpersoon drumband, OrganisatorDidier Van Ooteghem
WebmasterMathieu Van Ooteghem
MateriaalmeesterMarijke Mortier
KostuummeesterJonas Watelle
BarmanKristof Viaene
BestuurslidRemi Bouckaert
BestuurslidStefaan Verplancke
BestuurslidEtienne Soulliaert
BestuurslidBert Van Mulders
BestuurslidJacques Lamote

Historie

De Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid uit Koolkerke werd opgericht in de schoot van de plaatselijke Soldatenbond op 15 maart 1955 en trad voor de eerste maal officieel op ter gelegenheid van de 11 novemberviering in 1955. Ze telde toen een tiental leden waaronder Robert en Jan Vintioen, Richard Stevens en bezieler Achiel Timmerman. Dirigent (en tevens lesgever) van het eerste uur was Albert Claerbout. Bedoeling van de Soldatenbond was de viering van Wapenstilstand en van de Nationale Feestdag wat meer luister bij te zetten. Een tiental jaar was de harmonie steevast van de partij als er in het dorp iets belangrijks te doen was. Interne strubbelingen en venijnige dorpspolitiek zorgden er eind de jaren zestig voor dat de opzet van de harmonie aan de bescheiden kant bleef.

1958: De harmonie met chef Albert Claerbout voorop luistert het huwelijk van Sabine van Caloen op
1974: De harmonie die op weg is naar de kiosk op de Markt in Brugge

Na een korte periode van minimale activiteit maakte de fusie met Brugge in 1971 schoon schip met het verleden. Een volledig nieuw bestuur deed op aangeven van stichtend lid Achiel Timmerman zijn intrede. De harmonie kwam in de volgende jaren tot grote bloei. Twee van de grondleggers van toen waren decennialang spilfiguren in de harmonie: latere voorzitter Arthur Van Mulders en materiaalmeester Willy Vandamme. Dankzij financiële steun van toenmalig erevoorzitter, baron Ernest van Caloen werden tweedehands instrumenten en groene uniformen aangekocht. Het enthousiasme van het toenmalig bestuur bleef niet onbeantwoord want op zeer korte termijn groeide de harmonie aan tot een vijftigtal muzikanten. Inmiddels werden nieuwe uniformen aangemeten (’76), voor het eerst trad de harmonie aan in haar kenmerkende rode kleur. In deze periode verhuisde het repetitielokaal ook van de stads-lagere school naar de nieuwgebouwde sporthal ‘Den Arend’ (’78), nu nog altijd de uitvalsbasis van het orkest.

1984: De harmonie ter gelegenheid van het Tuinfeest bij onze erevoorzitter baron van Caloen

Toen in 1982, door het wegvallen van de plaatselijke muziekschoolafdeling de aangroei in leden afremde, werd gezocht naar een alternatief gezocht om het ledental op zijn minst op peil te houden. Dat werd muziekonderwijs, georganiseerd in eigen beheer. De aanzet daartoe werd nog in datzelfde jaar gegeven, maar tastbare resultaten bleven echter uit. De grote ommekeer kwam tot stand in 1988. Dat is het jaar waarin Hans Delanghe dirigent werd en Geert Van Mulders (huidig voorzitter) zijn schouders zette onder de muzieklessen.

2004: Hans Delanghe als dirigent
1992: Geert Van Mulders samen met de leerlingen van het muziekonderwijs op het lenteconcert

Hans Delanghe als dirigent bracht leven in de brouwerij door zijn geanimeerde repetities en zijn vlotte aanpak van de jonge muzikanten. Geert Van Mulders startte heel bescheiden in de lokalen van de Vrije Basisschool De Smalle met een eerste jaar notenleer. Na een paar jaar werd het een heus gestructureerd geheel, bestaande uit drie jaar notenleer, een klas samenspel en instrumentklassen voor koperinstrumenten, klarinet, saxofoon en dwarsfluit. Vandaag zijn die klassen samen goed voor bijna veertig leerlingen. 1990 was eveneens een mijlpaal omdat toen Koenraad Baete aangetrokken werd om het trommelkorps te leiden. De bekende drummer is erg geliefd bij zijn drumband, hij kneedde ze tot een hechte groep die prachtige percussieve staaltjes muziek brengt. In 2003 kreeg de harmonie opnieuw een nieuw uniform. De kleur bleef een tint van rood, maar de stijl kreeg een update. In 2004 werd de drumband voorzien van nieuwe trommels.

1994: Koenraad Baete als de nieuwe drumbandinstructeur

In 2005 werd het jubileum van de harmonie gevierd: de vereniging werd vijftig jaar en mocht zich voortaan ‘Koninklijk’ noemen. De harmonie organiseerde een groot jubileumconcert in De Dijk in Sint-Pieters. Door ziekte van dirigent Hans Delanghe, nam zijn broer Luc het dirigeerstokje over op het concert. In 2007 gaf Arthur Van Mulders zijn voorzitterschap door aan zoon Geert Van Mulders, trompettist en adjunct-dirigent Kurt Craeye werd secretaris, samen met Fernand Decloedt. In dit jaar organiseerde de harmonie ook voor het eerst een nieuwjaarsreceptie. In 2009 voegt de harmonie een pluim op de kepie toe aan het uniform.

Herdenking in november, van links naar rechts zien we: Remi Bouckaert (tamboer-majoor en bestuurslid), François van Caloen (erevoorzitter), Geert Van Mulders (bestuurslid), twee oud-strijders, Arthur Van Mulders (bestuurslid)
Groepsfoto bij het jubileumconcert in 2005

In november 2011 wordt de Vredesviering voor het eerst in haar moderne vorm georganiseerd, als een oecumenische gebedsdienst met de Anglicaanse gemeenschap. Jan Vintioen en Willy Vandamme, twee leden van het eerste uur doen in 2012 een stapje terug. In hetzelfde jaar overlijdt erevoorzitter Arthur Van Mulders. De harmonie blijft zo altijd evolueren en veranderen, gevestigde waarden verdwijnen en nieuwigheden komen op. Begin 2013 begint de harmonie zo met de traditie van haar jaarlijkse familiequiz.

Dirigent Hans Delanghe tijdens de Vredesviering
De familiequiz in 2013

In 2015 werd het repetitielokaal van de harmonie vernieuwd, de plafonds werden verhoogd, de ruimte werd meer open gemaakt en de akoestiek werd verbeterd. Ook in het bestuur gebeurde een grote vernieuwing met het afscheid van enkele oude bestuursleden en het aanstellen van enkele nieuwe bestuursleden. Op het Lenteconcert van 2016 neemt Hans Delanghe, na 28 jaar, afscheid als dirgent van de harmonie. Zijn opvolger is de jonge Christoph Bonte, die nu nog steeds dirigent van de harmonie is.

Hans wenst Christoph veel succes als dirigent

Begin 2017 neemt de harmonie een nieuwe vlag in gebruik, die vervangt het oude, stoffen vaandel op de meeste optredens. Het ontwerp is van lid Vincent Van Ooteghem, je kunt de vlag zien links bovenaan op onze website.

De nieuwe vlag wordt voorgesteld

In het coronajaar 2020 bestaat de harmonie 65 jaar, de meeste activiteiten die daarvoor georganiseerd worden, kunnen niet doorgaan, maar de harmonie kan wel onder de Menenpoort spelen in Ieper bij de Last Post. We zijn dat jaar bovendien de enige harmonie die op de markt van de Vredesstad een concert kan geven. Een mooi en uniek eerbetoon aan de geschiedenis van de harmonie! De coronacrisis blijft ook voelbaar in 2021, wanneer de harmonie, waarschijnlijk voor de enige keer in haar bestaan, een lenteconcert speelt in oktober.

Onder de Menenpoort